logo

Piterija TOMISLAV - Selska cesta 161 - Ulica Grada Vukovara 271 - ZAGREB - HR

 

Piterija je zamišljena kao živi spomenik piti koja je othranila generacije Hrvata na svim hrvatskim povijesnim prostorima u zadnjih 15 stoljeća. U prvoj hrvatskoj kuharici tiskanoj početkom 19. stoljeća pita je spomenuta kao domaće jelo koje se spravlja u različitim krajevima Hrvatske i Bosne i Hercegovine pod različitim nazivima i na raznovrsne načine. Tako su primjerice recepti za spravljanje PITE, LOPARE, PERE ili TENKE GIBANICE napisani na čak tri stranice, a radi se zapravo o dosta sličnom jelu. Izrađuje se od tijesta ručno razvučenog i nadjevenog sa raznim povćem u kombinaciji sa svježim sirom te mesom - pretežno svinjskim.

Naša namjera je napraviti suvremeni restoran brze i zdrave hrane. Jamstvo da ćemo u tome uspijeti nalazimo u činjenici što pokušavamo obijediniti bogatu kulinarsku tradiciju naših predaka, a krenuli smo sa pitama, izljevačama i žgancima, onako kako su to naše bake pripremale u različitim hrvatskim krajevima.

Osim okusa bogate starine, svojim gostima nudimo zdravu hranu za koju se od davnina znalo ljekovito djelovanje na organizam. Nije se jelo samo zato da se jede, nego se jelo i da bude zdravlja.

Stoga smo se odlučili oživjeti zaboravljene recepte domaće hrane, ono "kaj su jeli naši stari".

 

Copyright©2004. Piterija TOMISLAV. Sva prava pridržana. Host&Design MOTIV